Història

La ubicació actual del casal de barri està situada a un palauet del segle XIX de la família Portabella (coneguda com a Casa de l’Amo) i aquesta és la seva història…

Tot té el seu origen en el pas del Rec Comtal, que va permetre passar d’una economia agrària a una d’industrial. Aquest canvi el va aprofitar l’empresari i adober Josep Ancío i va instal·lar una adoberia a mitjans del segle XIX. Unes dècades després Manuel Portabella i Cantarell va comprar una part dels terrenys a la viuda de Josep Suñé i Rovira per construir una fàbrica de filat de lli (1874) i, als setanta-sis anys, la va vendre als belgues Societat Llanera Barcelonesa (1888). La fàbrica de lli es va transformar en una de blondes, filats i teixits de llana i als costats de l’antiga casa-fàbrica dels Portabella (l’actual casal de barri) es van construir tres coberts que albergaven nous espais de producció, vestuaris i menjadors pels treballadors.

Gairebé un segle després (1979) es dissol la firma i es venen les accions a Hijos de Sabino Santos S.A., però els nous propietaris, conscients que els terrenys queden afectats per l’obertura del carrer Pare Manyanet, llogaran l’espai a diverses petites i mitjanes empreses. I és l’any 1995 quan es va aprovar el Pla Sant Andreu-Sagrera, on es projecten a la zona 300 nous habitatges i es comença l’enderrocament d’algunes de les naus industrials.

Actualment, només se’n conserva el palauet transformat en casal de barri i una xemeneia al costat oposat de la plaça. El 2007 se’n van enderrocar les últimes instal·lacions i per pressió veïnal s’aconsegueix mantenir el palauet (que va passar a mans de l’Ajuntament de Barcelona) i va allotjar diverses entitats del barri, entre elles l’Associació veïnal Sant Andreu Sud. L’any 2014 es comencen les obres de rehabilitació de l’edifici i el febrer del 2016 s’inaugura com a casal de barri.